Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van veiligheidsschoenen?

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van veiligheidsschoenen?

minuten lezen

In veel sectoren zijn veiligheidsschoenen erg belangrijk. Of dat je nu werkt in de bouw of logistiek, of in de gezondheidszorg, veiligheid staat op de eerste plaats. Maar wat zijn de belangrijkste eigenschappen van goede veiligheidsschoenen? In dit artikel gaan we daar verder op in.

Soort neus

Veiligheidsschoenen kun je herkennen aan de beschermende neus. Dit is er niet voor niets, het doel is om je tenen te beschermen als er bijvoorbeeld een zwaar voorwerp op valt. Je hebt verschillende soorten materialen waar de neus uit kan bestaan. Het kan een stalen neus zijn, het voordeel is dat het een goede bescherming geeft tegen impact en druk. Met name binnen de industriële sector worden stalen neuzen gebruikt. De neus kan ook van composiet zijn gemaakt. Dit is veel lichter, maar ook metaalvrij. De neuzen voldoen aan de Europese norm EN ISO 20345.

Zolen zijn antislip

Tijdens het werk is grip van groot belang, je wil namelijk niet uitglijden of vallen. Als je bijvoorbeeld in een omgeving werkt met water, olie of andere vloeistoffen is het van belang dat je antislipzolen hebt. Hoeveel grip een bepaalde zool heeft, hangt af van de diepte van het profiel en het ontwerp, maar ook van de materialen. Is het PU of rubber? Goed om te weten is dat PU zorgt voor goede grip, maar rubber is duurzamer. Rubber is ook beter bestand tegen hitte en chemicaliën.

Tussenzolen

Als je op een ruw terrein werkt, zoals op een bouwplaats, dan heb je een groter risico dat je te maken krijgt met scherpe voorwerpen. Je zou dan kunnen denken aan scherven of spijkers. Deze kunnen dan de zool doorboren. Dit is de reden waarom veiligheidsschoenen vaak voorzien zijn van een tussenzool. Deze kan van staal zijn, dit is erg sterk en wat zwaarder. Composiet of kevlar kan ook, dit is lichter en flexibeler.

Waterafstotend

De meeste veiligheidsschoenen zijn waterafstotend en dat is niet zomaar. Het kan ook zijn dat ze alleen waterdicht zijn, maar dit is wel van belang om je voeten droog te houden.

Beschermen tegen warmte en kou

Je voeten houden niet van alle temperaturen. Veiligheidsschoenen zijn afhankelijk van de werkplek voorzien van bijvoorbeeld HRO gecertificeerde zolen. Deze zijn dan bestand tegen temperaturen tot 300°C. Ze kunnen ook voorzien zijn van thermische isolatie. Het voordeel hiervan is dat het je voeten warm houdt in een koude omgeving.

Comfort veiligheidsschoenen

Natuurlijk is comfort ook van belang bij veiligheidsschoenen. Ze moeten daarom voorzien zijn van ademend materiaal, want dit voorkomt zweten en dan blijven je voeten droog. Er is ook schokabsorptie in de zool aanwezig en dat vermindert de impact op je rug en knieën. Ook is er met het ergonomisch ontwerp rekening  gehouden, het draagt bij aan een natuurlijke houding.

Bestand tegen slijtage

Goede veiligheidsschoenen zijn bestand tegen slijtage. Er worden daarom materialen gebruikt om de duurzaamheid te vergroten, zoals leer en microvezel.

Gewicht van de schoenen

Bij het comfort speelt het gewicht van de veiligheidsschoenen ook een rol. Lichtere schoenen zijn echt van deze tijd, en dat komt door de nieuwste innovaties.

 

Delen